Bezárás
icon close

Hová szeretnétek
kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, add meg le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, töltsd ki ezt a mezőt!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fenntartható kávé: Specialty kávé és fenntarthatóság

Mi az a specialty kávé? Minden specialty kávé fenntartható? Hogyan tehetjük a fenntartható kávé fogyasztást az életünk részévé? Ezekre keressük a választ.

Szerző
KoffeinService
Olvasási idő
6
perc
Kategória
Kávézás
fenntartható kávé

A kávézás szerelmesei egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, amelyek nemcsak ízletes élményt nyújtanak, hanem a bolygó számára is kedvezőbbek. A specialty kávé egy fenntartható megoldás, hiszen amellett, hogy ilyen kávét fogyasztani már-már egy trendi életstílus, egy felelősségteljes választás is. 

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi is az a specialty kávé, milyen kritériumok alapján ítélik meg, és hogyan válhat egy kávézó fenntarthatóvá, ezzel segítve a bolygónkat és a közösségeket, akik a kávé termesztésből élnek.

Mi az a specialty kávé?

A specialty kávé kifejezés a 2000-es évek elején kezdett elterjedni az Egyesült Államok nyugati partján. Az első néhány speciality kávézó Seattle környékén, valamint Ausztráliában, Melbourne és Sydney városában nyíltak.

De mi az a specialty kávé, mit jelent ez a kifejezés?

A specialty kávé kifejezés egyaránt vonatkozik az alapanyagra és az ilyen minősítéssel ellátott alapanyagból készülő italokra is.

Ha az alapanyagról van szó, olyan kávét nevezhetünk specialty-nek, amelyet különös gonddal és odafigyeléssel termesztenek, szüretelnek, és dolgoznak fel. A cél azonban nem csak az, hogy az alapanyagból készült ital a lehető legjobb ízélményt nyújtsa: a specialty kávé, azon túl, hogy egy termék, egy egész mozgalom, amely a minőségre, az átláthatóságra és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt.

A specialty kávé fogalma a kávé értékelésére szolgáló pontozási rendszerhez kapcsolódik, amelyet a Specialty Coffee Association (SCA) fejlesztett ki. Ez a rendszer 100 pontos skálán értékeli a kávékat, és csak azok a kávék kaphatják meg a specialty jelzőt, amelyek 80 pont felett teljesítenek. Az értékelés során figyelembe veszik a kávé ízprofilját, aromáját, testességét, savasságát és egyéb jellemzőit.

Minden specialty kávé fenntartható?

A specialty kávé fogalma ugyan gyakran összekapcsolódik a fenntarthatósággal, de nem minden specialty kávé készül feltétlenül fenntartható módon. A Specialty Coffee Association (SCA) által kidolgozott pontozási rendszer és kritériumok alapján a kávé minőségét értékelik, de a fenntarthatóság kérdése különálló tényező. 

A fenntartható kávé termesztés magában foglalja a környezetvédelmi szempontokat, a gazdák tisztességes bérét és munkakörülményeit, valamint a közösségek támogatását. A kávétermesztés akkor fenntartható, ha képes minimalizálni a természeti erőforrások kizsákmányolását, és hosszú távon is fenntartható tud maradni a kávéipar számára. A specialty kávé így gyakran szoros kapcsolatban áll a fenntarthatósággal, hiszen a termelők és a vásárlók is egyre inkább keresik azokat a megoldásokat, amelyek középpontjában a vállalati fenntarthatóság és a természet tisztelete áll.

Fenntartható kávézó és az út, ami odáig vezet

Az, hogy fenntartható-e egy specialty kávézó, több tényezőtől függ:

  • Elsősorban a beszerzési lánc átláthatóságán és fenntarthatóságán múlik, tehát, hogy honnan és hogyan szerzik be a kávét. 
  • Egy fenntartható kávézó olyan kávét kínál, amelyet fenntartható módon termesztettek, és amely mögött tisztességes kereskedelem áll. 
  • Emellett figyelmet fordítanak a hulladékcsökkentésre, az energiahatékonyságra és a környezetbarát csomagolásra is.

Otthon és a munkahelyünkön is hozzájárulhatunk a fenntartható kávéfogyasztáshoz:

  • Például választhatunk olyan kávékat, amelyek fenntartható forrásból származnak, és újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolásban kaphatók.
  • Emellett érdemes figyelni arra, hogy ne pazaroljuk a vizet és az energiát a kávéfőzés során, és lehetőség szerint használjunk újratölthető kapszulákat vagy szűrőket. 
  • A munkahelyi kávé sarokban pedig az eldobható kávés poharakat cseréljük igazi csészékre és ahelyett, hogy drága kávéfőzőt vásárolnánk, ismerkedjünk meg közelebbről a kávégép bérlés gyakorlatával!

A fenntartható kávézás nemcsak a bolygónknak tesz jót, hanem a kávé minőségét és az élményt is javítja. A specialty kávé és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak, és egyre több kávézó és fogyasztó ismeri fel ennek fontosságát.

7 napos próba kötelezettségek nélkül
Új dimenzióba emeljük a munkahelyi kávézás élményét

További híreink

jegeskávé fagyival
tejhab készítése
Barista kávé házilag
Depresszió és a kávé
Húsvéti kávé
coworking-iroda
Irodai kávésarok
Kávégépek bérlése
irodai kavegep berles
kolumbiai-kave
finom-kave
Munkahelyi wellbeing
őszi kávé recept
fenntarthato-kave
kávégép bérlés
Automata-kavefozo
Kávé a világ körül
alkoholos kávé receptek
kávé-termelő-országok
munkahelyi kávézás
specalty kávé
kávézás története
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
ipari kávégép bérlés
Tea vagy kávé
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

barista kávégép
legjobb kávéfőző otthonra
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

kávéfőző irodába
Környezetbarát kávézás
Minőségi kávé
magas minőségű szemeskávék
hatékony munkavégzés kávé után
professzionális kávégép
este is fogyasztható kávé
Kávék koffeintartalma
Terbócs László
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen