Bezárás
icon close

Hová szeretnétek
kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, add meg le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, töltsd ki ezt a mezőt!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

A kávé története – Hogyan alakult ki a kávézás kultúrája?

Honnan származik a kávé? Ki fedezte fel és hogyan jutott el Európába? Következzen a kávézás története és érdekes kávéfogyasztási szokások a nagyvilágból!

Szerző
Kleb Zsófi, HiData
Olvasási idő
5
perc
Kategória
Kávézás
kávézás kultúrája

Tudtad, hogy minden második ember kávézik és a víz után a kávé a legtöbbet fogyasztott ital a világon? A kávé iránti szeretet a legkülönbözőbb embereket képes összekötni, de azt talán nem is gondolnánk, hogy egy csésze kávéban mennyi történet rejlik!

Hogy mi fán terem a kávé és hogyan vált egy egzotikus növényből az egész világot meghódító kultúra? Soron következő cikkünkben ennek jártunk utána!

Honnan származik a kávé?

Azt, hogy ki fedezte fel a kávét és mikor, nem tudjuk biztosan, azonban számos legenda kering, melyek közül némelyik egészen az Ószövetségig nyúlik vissza. A Közel-keleten mindenki a sajátjának tekinti a kávé felfedezését, ezért az arab kávé legendák szinte végeláthatatlanok. Van azonban egy, amelyet – bár hitelességét tekintve szintén inkább mese – a legszélesebb körben elfogadott, mint a kávé története.

De hol terem a kávé? 

A legvalószínűbb, hogy a kávé őshazája az etiópiai Kaffa környéke – ehhez a városnévhez kapcsolható a kávé neve is számos idegennyelven (arab: quahwa; török: kahve; görög: cofeo; olasz, francia, portugál: café; angol: coffee).

A növényről

A Coffea növénynek több családját is ismerjük, de a legelterjedtebb kettő a Coffea arabica és a Coffea canephora (ismertebb nevén robusta). A coffea a Ráktérítő, Baktérítő és az Egyenlítő közti területeken többfelé megterem. Piros bogyóit kávécseresznyének nevezzük. Ezek a termések a terméshús alatt rejtik az értékes kávébabot.

Érdekesség: a kávégyümölcs megszárított „leeső részeiből” (gyümölcshús és héj) egy különleges, gyümölcstea jellegű, magas koffeintartalmú ital, készíthető – ez a cascara.

Hódít a fekete leves – A kávé útja Európába

A kávé elterjedése a világban hamar elkezdődött. Etiópiából először keletre, az Arab-félszigetre jutott el, és a 15. századra a kávé termesztése és értékesítése fontos gazdasági tényezővé vált a térségben.

A kávé igazi kincsnek számított az arab világban, tilos volt kivinni Arábiából. Aki lebukott, azt halállal büntették, ám a Mekkába érkező zarándokok valahogy mégis el tudták juttatni messze földre.

„Arab bor” és a „Sátán itala”

Az első kávéról szóló feljegyzések Európában a 16. században jelentek meg. A közel-keletet megjárt utazók hazatérve egy ismeretlen italról meséltek, amit egy gyümölcsből készítenek, és mint a bort, úgy isszák – ezért egy időben „Arab bor” -nak nevezték.

Élénkítő hatása miatt azonban sokan gyanakodva nézték a fekete leves szerű frissítőt, egyesek úgy is hívták, hogy a „Sátán itala”. Egy legenda alapján VIII. Kelemen pápának köszönhetjük, hogy a kávé mégis elterjedhetett Európában. A történet szerint miután megkóstolta, annyira megszerette, hogy pápai jóváhagyást adott neki.

A 17. század végére a kávé már szinte mindenhova eljutott a kontinensen, az arabokat holland kereskedő cégek váltották fel – innentől ők uralták a kávépiacot.

A kávézás kultúrája – Kávé és szociális élet

A kávé hatása miatt hamar felváltotta a kor népszerű reggeli italait: a sört és a bort (!). Akik alkohol helyett kávéztak, sokkal energikusabbak voltak és a munkájukban is jobban teljesítettek – nem csoda, hogy ez a korábbi reggeli szokások gyors átalakulásához vezetett. 

Egyre több kávéház nyílt egész Európában, a 17. század közepére csak London városa több mint 300 kávéháznak adott otthont. A pörkölt kávé illatában úszó kávéházak a társasági élet központjává váltak.

A kávézás kultúrája azonban messze túlnőtt a koffeines ital fogyasztásán: a kávéházak mecénások és művészek, kereskedők és brókerek találkozóhelyeiként is szolgáltak. Voltak olyan kávézók, amelyek költők, írók, festők és zeneszerzők törzshelyeiként szolgáltak - számos irodalmi mű, festmény és egyéb alkotás tiszteleg ezek előtt a helyek előtt.

De hogyan jutott el hazánkba? Olvass tovább!

A kávézás története Magyarországon

A kávé útja a török hódítás során vezetett el Magyarországra. Egyes írásos emlékek szerint az első magyar, aki valaha kávét ivott, egy Erdélyi fejedelem volt, akit Apafi Mihálynak hívtak. A feljegyzések szerint a fekete leves Érsekújváron került elfogyasztásra, ahol Ali Basa saját sátrában kínálta meg Apafi Mihályt a koffeines itallal.

De hogyan terjedt el hazánkban a kávé?

A magyar kávékultúra kialakulásában fontos szerepet játszott a török hódoltság: 150 éves ittlétük alatt a törökök számos kávézót nyitottak, azonban ezeken a helyeken a magyarok csak szolgálóként voltak jelen.

A törökök elmentek, de a kávé története tovább íródott. Ebben az osztrák és az olasz hatás is fontos szerepet játszott: a Három Kávésok Céhének megalapítása például a magyar Kávéfőző Balázs mellett, az olasz Belliano és a bécsi Reschfellner nevéhez fűződik.

Ahogy egész Európában, úgy a kávézás története Magyarországon is fontos szerepet hagyott a kávéházaknak.

  • Nagy Kávéház: A Pest nevezetességeként számontartott kávézó olyan törzsvendégekkel büszkélkedhetett, mint Csokonai Vitéz Mihály és Virág Benedek.
  • New York kávéház: A 19. századra közel 500 kávézó épült itthon, melyek között az egyik legkiemelkedőbb a máig működő – és egyúttal Európa egyik legszebb kávéházaként számon tartott – New York kávéház.
  • Pilvax kávéház: Az 1848-as forradalom kapcsán mind jól ismerjük a nevét. Fénykorában olyan művészek második otthona volt, mint Petőfi Sándor, Jókai Mór, Degré Alajos, Bulyovszky Gyula, Nyáry Albert báró vagy Sükei Károly.
  • Centrál kávéház: A 20. század első felében többek között olyan lapok szerkesztői és szerzői dolgoztak itt, mint a Nyugat, a Hét, a Magyarok vagy az Újhold. 

Közel száz év távlatából a kávézás kultúrája továbbra is virágzik Magyarországon: ma már ezer fölötti kávézó üzemel, amelyekből számos üzlet a specialty vonalat képviseli.

Kávéfogyasztási szokások a nagyvilágból

Mostanra a kávé a világ kedvenc italává vált, de ahány nép, annyiféleképpen isszák. Különleges kávé receptek gyűjtésünkben néhány olyan izgalmas italról írtunk, amelyek hazánkban is népszerűek – most azonban következzenek érdekes kávéfogyasztási szokások a nagyvilágból!

  • Olaszország: az espresso és a cappuccino hazájában a tejes italokat kizárólag reggelihez fogyasztják. Egy jó fekete viszont bármikor, akár vacsora után is jöhet!
  • Ausztrália: a specialty kávé őshazája, innen indult útjára az újhullámos kávé forradalma. Legkedveltebb italuk a Flat White, azaz a dupla espresso tejjel és tejhabbal, hazánkban is népszerű.
  • Vietnám: jellegzetes kávés italukat a tojássárgájával elkevert sűrített tej teszi extrán habossá és igazán különlegessé.
  • Törökország: a török kávé elkészítése során a frissen pörkölt kávébabokat finom porrá őrlik, majd hideg vízzel és cukorral egy jellegzetes edénybe teszik, amit a tűz fölé helyezve lassan főznek.
  • Costa Rica: náluk a hagyományos kávékészítés a chorreador-al történik, ami egy zoknira hasonlító zsákocska, egy faállványra erősítve. Az őrleményt a zsákba rakják és hagyják, hogy átcsepegjen rajta a forró víz, egyenesen a bögrébe.
  • Mexikó: a mexikóiak kedvenc kávés itala a Café de Olla. Ezt a fűszeres kávét csillagánizzsal, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítik és különleges agyagedényben készítik.
  • Indonézia: az indonézek tudhatják magukénak a világ legdrágább kávéját. A Kopi Luwak a cibetmacska ürülékéből készül és egészen intenzív ízvilággal rendelkezik.

A kávé a világ minden táján a mindennapok fontos részét képezi, az otthoni és a munkahelyi kávéfogyasztás egyaránt óriási szerepet tölt be az életünkben. Napjainkban a világ több mint 50 országában termesztenek kávét, ráadásul a minőségi alapanyagokkal való kereskedelem mellett az olyan szolgáltatásokon keresztül is, mint amilyen a kávégép bérlés, a kávé fontos gazdasági szereplő tud lenni a mai napig.

7 napos próba kötelezettségek nélkül
Új dimenzióba emeljük a munkahelyi kávézás élményét

További híreink

jegeskávé fagyival
tejhab készítése
Barista kávé házilag
Depresszió és a kávé
Húsvéti kávé
coworking-iroda
Irodai kávésarok
Kávégépek bérlése
irodai kavegep berles
kolumbiai-kave
finom-kave
Munkahelyi wellbeing
őszi kávé recept
fenntarthato-kave
kávégép bérlés
specialty kávé
Automata-kavefozo
Kávé a világ körül
alkoholos kávé receptek
kávé-termelő-országok
munkahelyi kávézás
specalty kávé
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
ipari kávégép bérlés
Tea vagy kávé
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

barista kávégép
legjobb kávéfőző otthonra
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

kávéfőző irodába
Környezetbarát kávézás
Minőségi kávé
magas minőségű szemeskávék
hatékony munkavégzés kávé után
professzionális kávégép
este is fogyasztható kávé
Kávék koffeintartalma
Terbócs László
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen