Bezárás
icon close

Hová szeretnétek kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, ellenőrizd le az email címet!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, fogadd el az adatkezelési tájékoztatót!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

A Specialty kávék királya – Etiópia

Az egzotikus afrikai országnak a kávéhoz kapcsolódó mondai háttére mellett a helyiek kávéhoz való viszonya is eltér a többi termővidéktől. A kávénövény itt ugyanis nem pénz terményként került be a köztudatba, termelése, feldolgozása és fogyasztása egyszerűen a mindennapok részévé vált.

Különleges kávé
Szerző
KoffeinService
Olvasási idő
5
perc
Kategória
Nagyvilág

Etiópia a kávék világában kiemelt helyen áll.

Az innen származó specialty kávék jellemzően annyira kirobbanóan gyümölcsösek és semmi mással nem összetéveszthetők, hogy leginkább az Új Zélandról származó sauvignon blanc-al tudnánk párhuzamba állítani. Fontossága a helyiek szemében is prioritás, így ennek megfelelően is kezelik. Ez könnyíti a lekövethetőséget a mosóállomásokig, a kávé jelentős része ugyanis kistermelőktől származik, akik átlagosan kevesebb mint fél hektáros területen gazdálkodnak.

A Chelchele kebelében található mosóállomás is hasonlóképp épül fel. A Yirgacheffe régióból származó kávék általában virágos, citrusos jegyekkel rendelkeznek, kiemelkedően édesek, gyakran tejkaramella és mandula jegyeivel.

Etiópiában a közlekedés felettébb hektikus, a duda egy folyamatosan használatban lévő eszköze az egyik pontból a másikba igyekvőnek, hiszen szamarak, kecskék, gyerekek és felnőttek kerülhetnek váratlanul elénk lépten nyomon. Ha eljutunk célunkhoz, Yirga Cheffe állomásig, mindenhol zöld kávécserjéket láthatunk, ezzel hűen rászolgálva nevére, ami szó szerint termékeny füvet jelent.

A kávégyümölcs nagy részét nedves eljárással dolgozzák fel, úgy hogy a mosóállomás magasabban fekvő részén elhelyezett silókba töltik a szemeket és onnan a gravitáció felhasználva vándorol tovább a kávé.

A folyamat során eltávolítják a gyümölcshúst és a kávébabok több szakaszban osztályozásra, válogatásra kerülnek, majd fermentálódnak, mossák őket és a napon száradnak, hogy a felületükön megmaradó vékony hártya is eltávolítható legyen. Mindez általában éjszaka történik, holdfényben, vagy maximum energiatakarékos izzók megvilágításában, hiszen a szedésre koncentrálnak nappali fényben.

Korábban a mosott eljárás mellett csak igazán kis százalékban készült natural, napon szárított eljárással kávé, de a specialty felé tolódó igények hatására mára már 50-60%-ra emelkedett ennek az elképesztően gyümölcsös ízjegyeket magában hordozó végterméket eredményező eljárásnak az aránya. Választékunkban lehetőséged van több natural tételt összehasonlítani egy mosott eljárással készülő típussal az Etióp trió válogatásban.

Árnyoldalaktól sem mentes a környék, sajnos egyre terjed a khat nevű helyileg legális drogként fogyasztott növény termesztése, melyet 2-4 alkalommal is tudnak szüretelni, nem igényel szaktudást, viszont dupla árat fizetnek érte kilónként a kávéval összehasonlítva. Ennek nagyon káros hatása van a talajra, mert annak pH-ját úgy változtatja meg, hogy azt később jó minőségű kávé termesztésére soha többet nem lehet majd használni, nem beszélve arról, hogy hány farmert vont el ez az iparág a kávétermesztéstől a könnyebb haszonszerzés reményében.

Szerencsére sokaknak a kávé továbbra is a szívügyük, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Etiópiában a világon egyedülálló módon a kávé nagy részét önmaguknak termesztik és csak kisebb részét exportra. Minden háztartásban megtalálható a kávékészítéshez szükséges készlet, a jebena kancsóval a középpontban.

A többféle kávé közül kiemelnénk a maji 100%-osan organikus, vadon termő kávét. Ez a fajta árnyékban is megél a vad esőerdők lombbaldachinjai alatt, magától, természetesen terem, ültetésre nem szorul. Etiópiában már csak 2000 négyzetméter körüli, kávétermésre alkalmas esőerdő maradt meg és az etióp kávénak mindössze 5%-a vad, esőerdei kávé. Nem véletlenül lehet rászokni erre a különleges kávéra; a közepes pörkölésnek köszönhetően a kávé megőrzi krémesen kakaós, boros, jázminos, citrusos ízjegyeit, és még egy csipetnyi pörkölt pekándió és édes praliné tónusokat is kiérezhetünk az íz orgiából. Kis mennyiségben már a nemzetközi piacon is találunk belőle.

Az biztos, hogy egészen más világ tárul elénk, ha nyitottak vagyunk a világosra pörkölt, gyümölcsös kávék felé, hiszen jobban hasonlítanak egyfajta gyümölcsös főzetre mintsem a klasszikusan olaszos keserű feketekávéra és egészen képesek megváltoztatni a kávéról alkotott elképzelésünket.

További híreink

munkahelyi kávézás
specalty kávé
kávézás története
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
legjobb kávéfőző otthonra
kávéfőző irodába
ipari kávégép bérlés
Környezetbarát kávézás
Tea vagy kávé
Minőségi kávé
Kávék koffeintartalma
professzionális kávégép
barista kávégép
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

hatékony munkavégzés kávé után
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

este is fogyasztható kávé
Bauer Otto
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen