Bezárás
icon close

Hová szeretnétek kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, ellenőrizd le az email címet!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, fogadd el az adatkezelési tájékoztatót!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Specialty kávé kisokos: minden, amit a témában tudnod kell

Mi az a specialty kávé és mit jelent a latte art? Ha szeretnéd megismerni az újhullámos kávé fortélyait, jó helyen jársz! Következzen a specialty kávé kisokos!

latte-art
Szerző
Kleb Zsófi, HiData
Olvasási idő
5
perc
Kategória
Nagyvilág

Magyarországon rengeteg rajongója van a kávénak, így nem csoda, hogy az utóbbi egy-két évtized egyik legnagyobb gasztroforradalma ezen a területen ment végbe. Ma már a kisebb városok utcáin sétálva is hamar szembejön velünk egy-egy speciality kávézó, ahová a prémium kávé illata becsalogatja a járókelőket.

De mi az a specialty kávé és mit jelentenek a hozzá kapcsolódó fogalmak? Melyek a legnépszerűbb speciality kávé típusok és milyen italt takar a nevük? Ebben a cikkben ilyen és hasonló kérdéseknek eredtünk a nyomába.

Kezdjük az alapoknál: Mi az a specialty kávé?

Ma már rengeteg specialty kávézó közül választhatunk és a prémium kávé, mint alapanyag, szintén számos forrásból beszerezhető. De mit jelent a specialty kávé kifejezés és honnan ered?

A specialty kávé kifejezés az USA-ból ered, és arra a minőségbeni kiemelkedésre utal, amely az újhullámos kávé mozgalom egyik alapköve. Ez a minőségjelző egyaránt vonatkozik a termesztés helyére és módjára, a zöld kávéra, a pörkölési technikára és az elkészítésre is. A kávé minőségét az SCA pontskálán határozzák meg, amelyen a specialty minősítés megszerzéséhez legalább 80 pontot kell elérni. 

Ezek a kávéfajták jellemzően Dél-Amerikából és Afrikából származnak. A specialty kávé esetében a szemeket általában világosabbra pörkölik, de persze léteznek sötétebb pörkölésű változatok is, amelyek gyakran hordoznak mogyorós, csokis ízjegyeket.

Az újhullámos kávé története, röviden

Az újhullámos kávé mozgalom úttörői az ausztrálok és az amerikaiak voltak, akik elsőként nyitottak magasabb minőséget célzó kávézókat és pörkölőket. A specialty kávé kifejezés is az USA-ból származik, ahol a 2000-es évek elején jelent meg, az újhullámos kávéval egyidőben. 

Az első néhány specialty kávézó az USA-ban a nyugati parton, Seattle környékén, Ausztráliában pedig Melbourne-ben és Sydney-ben nyitotta meg kapuit. Innen terjedt tovább az irányzat Európába, ahol elsőként Londonban, Amszterdamban és skandináv nagyvárosokban ütötte fel a fejét a specialty kávé láz.

Hazánkban 2012-2013-ban nyitott meg az a néhány úttörő speciality kávézó, amelyek megalapozták a magyar újhullámos kávé jövőjét. Ezek a kávézók eleinte külföldi pörkölők alapanyagaival dolgoztak, azonban hamar megszületett a válasz a magyar pörkölők iránti igényre is. Az első hazai pörkölők 2013-2014 körül kezdtek bele a munkába.

Latte art, crema, blend – Speciality kávé kifejezések és jelentésük

Bár a magyar kávékultúra még mindig a hagyományosan feketére pörkölt olasz kávét részesíti előnyben, az újhullámos kávé is feltörekvőben van. Azonban, ha ezzel az irányzattal ismerkedünk, a speciality kávé jelentése mellett számos más kifejezést is meg kell tanulnunk.

  • Arabika: Növénytani szempontból több kávécserje fajt különböztetünk meg. Ezek közül az egyik legértékesebb az arabica, amely a legösszetettebb kávéfajtákat adja. Koffeintartalma alacsonyabb, ízei tekintetében azonban sokkal komplexebb, mint a robusta.
  • Blend: Többféle kávé keveréke, amely egyedülálló ízprofilt alkot. Egyaránt lehet tisztán arabica kávéfajták és arabica-robusta elegye, a lényeg, hogy a különböző típusok ízben és koffeintartalomban is kiegészítsék egymást. 
  • Crema: A jó minőségű espresso tetején keletkező, sűrű, krémes, barna habot nevezzük crema-nak. Ennek a krémes habrétegnek a milyenségéből sokat megtudhatunk az alapanyag minőségéről és az elkészítés szakszerűségéről. 
  • Latte art: A tejes italok az újhullámos kávé világában elképzelhetetlenek egy-egy dekoratív minta nélkül. A gőzölt tejkrémből öntött minták közül a leggyakoribbak a szív és a madártoll, de az igazán profik a hattyútól a cicáig, szinte bármit képesek megönteni. A titok nyitja persze itt is a szakértelem és a minőségi alapanyagok együttese. 
  • Robusta: A robusta egy másik népszerű kávécserje fajta, amely a kereskedelmi forgalomban kapható kávék 90%-át adja. Koffeintartalma magasabb, mint az arabica fajtáknak, ízvilága viszont keserűbb, szegényesebb. 
  • Single origin: Ez a jelzés az olyan kávék származására utal, amelyek pontosan behatárolható termőhelyről és termelőtől származnak. A single origin jelzővel ellátott kávék a legmagasabb minőséget képviselik.

A cortado-tól a flat white-ig: A 7 legnépszerűbb speciality kávé jelentése

Mind a kávéházi, mind a munkahelyi kávézás fontos szerepet tölt be az életünkben, hazánkban a kávérajongók nagyjából annyian vannak, mint a foci szerelmesei. A prémium kávé ma már egyre szélesebb réteg számára elérhető, így arra is egyre nagyobb a rálátásunk, hogy melyek a legnépszerűbb italok. 

De azt tudod, hogy melyik kávéspecialitás neve mit jelent?

  • Espresso: A KÁVÉ, csupa nagybetűvel. A rövid „fekete” minden kávéspecialitás alapja, de magában is kiváló. Egy idéális espresso kb. 30-35 ml és tetején tökéletes crema található.
  • Ristretto: Az olasz kávé kultúrából ismert, az espresso-nál is rövidebb, sűrűbb, markánsabb ízű kávé. Egy adag 20-25 ml, amely a vízmennyiség és a szemcseméret megváltoztatásával érhető el.
  • Cortado: A spanyol eredetű specialitás elkészítéséhez csak egy egészen kevés meleg tejet adunk, amely állagát tekintve nem sűrű hab, de még éppen alkalmas latte art készítésére. Az espresso-tej arány az amerikai standard alapján 1:2, ám ugyanez az arány az olaszoknál az espresso macchiato.
  • Cappuccino: Az espresso mellett ez a legnépszerűbb és legismertebb kávévariáció, amely ⅓ espresso, ⅓ forró tej és ⅓ tejhab csodálatos harmóniájából születik. Az olaszok kizárólag reggelire fogyasztják, azonban hazánkban sokan választják délutáni italnak is.
  • Flat white: Ennek a trendi italnak az alapja dupla adag espresso vagy dupla ristretto, ami a kávéspecialitás ⅓-át teszi ki. Ezt egészíti ki ⅔ rész mikrohab, amely hígabb és lágyabb, mint pl. az olasz cappuccino esetében, így kiválóan alkalmas varázslatos latte art minták készítésére is.
  • Café latte: Sokak kedvence és hazánkban is hódít a tejeskávé, amely ⅔ rész gőzölt tejből és ⅓ rész espresso-ból áll, a tetején egy kevés krémes tejhabbal.
  • Americano: Espresso forró vízzel felöntve, fele-fele arányban. Az ital az amerikai ízlésre reflektál, amely a „gyengébb” kávét részesíti előnyben.

Ha te is a specialty kávé szerelmese vagy, és szeretnéd, ha az irodában is prémium kávé állna rendelkezésetekre, a kávégép bérlés lehet az ideális megoldás. 

További híreink

alkoholos kávé receptek
kávé-termelő-országok
munkahelyi kávézás
kávézás története
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
legjobb kávéfőző otthonra
kávéfőző irodába
ipari kávégép bérlés
Környezetbarát kávézás
Tea vagy kávé
Minőségi kávé
Kávék koffeintartalma
professzionális kávégép
barista kávégép
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

magas minőségű szemeskávék
hatékony munkavégzés kávé után
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

este is fogyasztható kávé
Bauer Otto
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen