Bezárás
icon close

Hová szeretnétek kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, ellenőrizd le az email címet!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, fogadd el az adatkezelési tájékoztatót!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Olasz kávé kisokos: Minden, amit tudnod kell

Ha szereted a kávét, akkor biztosan tudod, hogy az olasz kávékultúra az egyik legismertebb és legkedveltebb a világon. De vajon mitől olyan különleges az olasz kávé? Tudod, hogy melyik ismert – vagy kevésbé ismert – név milyen kávét takar? És miért olyan népszerű Magyarországon is? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz, amit az olasz kávé kapcsán érdemes.

Szerző
Kleb Zsófi, HiData
Olvasási idő
3
perc
Kategória

Az olasz kávé története röviden

Az olasz kávé története egészen a 16. századig nyúlik vissza: ekkortájt érkezett meg az első kávészállítmány a Közel-Keletről és ekkor nyitotta meg kapuit Velencében az első európai kávéház. 

A kávét eleinte gyógyszerként használták, de hamarosan elterjedtek a régióban a kávéházak, ahova a polgárok már nem csak az ital fogyasztása miatt jártak. Itt találkoztak, beszélgettek, és üzleteltek. A kávéházakból aztán kialakultak az első kávézók, amelyek ma is meghatározzák az olasz városok hangulatát, és ahová az eredeti olasz kávé miatt minden turista szívesen ellátogat.

A török fekete kávé elterjedése után a kávékészítés művészetét is az olaszok fejlesztették tovább a 19. és a 20. században, amikor is feltalálták az espresso készítésének módszerét. Ez a módszer a korábbi áztatásos helyett már forró víznyomást alkalmaz, így a víz átpréselődik a kávé őrleményen. 

Ezek után hamar az espresso lett az kávézás csimborasszója, az olasz arabica kávé pedig meghódította a világot. Az espresso lett az az ital, amelyet különböző módon variálnak, ízesítenek, és kevernek más italokkal. A különböző, ma ismert olasz kávé tipusok nevei is az espresso készítési és fogyasztási módjaira utalnak. 

Az espresso-tól a cappuccino-ig – Olasz kávé nevek és ami mögöttük van

Az olasz kávé fajták nevei sokszor zavarba ejtik a külföldieket, akik néha egészen meglepődnek azon, hogy milyen italt kapnak a rendelés után. Azonban biztosan nem leszünk bajban az utazások során, ha megjegyezzük a következőket:

  • Espresso/caffé: Az olasz rövid kávé egy erős, fekete, kesernyés ízű ital, ami egy picivel több, mint a kávéscsésze fele. Az espresso koffein tartalma viszonylag magas, ezért általában reggel, vagy étkezések után isszák, cukorral vagy anélkül.
  • Ristretto: Ez egy még erősebb ízű és hatású espresso, ami kevesebb vízzel készül. A ristretto-t a kávé szerelmesei kedvelik, akik a kávé legerőteljesebb ízét keresik.
  • Espresso lungo: Az espresso lungo esetében a kávéscsésze tele van, ugyanis ez az ital több vízzel készül. Leginkább talán az általunk hosszúkávé néven ismert italra hasonlít, bár Magyarországon sok helyen a presszó kávé hosszabb, mint az olaszoknál.
  • Macchiato: Egy espresso, amit egy kevés meleg tejjel dúsítanak.
  • Cappuccino: A cappuccino az olaszok másik leghíresebb itala. Az espresso alapot ugyanannyi tejhabbal és ugyanannyi meleg tejjel dúsítják. A cappuccino-t kizárólag reggelire fogyasztják, gyakran péksüteményekkel vagy croissant-nal. 
  • Latte: A latte szintén egy espresso alapú ital, amit sok meleg tejjel kevernek. 
  • Latte macchiato: Ebben az esetben szinte a tej és a tejhab az, amit egy kevés espresso-val dúsítanak.

Így hódítanak az olasz kávék Magyarországon

Az olasz kávék nemcsak Olaszországban, hanem a világ számos országában népszerűek, köztük Magyarországon is. Itthon az olasz kávé az egyik legkedveltebb irányzat, amit nemcsak a kávézókban, hanem otthon vagy a munkahelyen is szívesen fogyasztanak az emberek.

A munkahelyi kávézás különösen fontos szerepet játszik a magyar kultúrában, hiszen a kávét nemcsak élénkítő hatása miatt szeretjük: a kávészünetek alkalmat adnak a kollégákkal való beszélgetésre, a munkahelyi problémák megoldására, vagy akár az üzleti kapcsolatok építésére. Az irodai kávé minősége is nagyon fontos, hiszen egy jó fekete javítja a hangulatot, a teljesítményt és a munkahelyi elégedettséget is.

Ezért egyre több magyar cég dönt úgy, hogy a kávégép bérlés mellett teszi le a voksát, amivel biztosítja a dolgozóinak a kiváló minőségű és ízletes kávét. Az irodai kávégép bérlés számos előnnyel jár, mint például a költséghatékonyság, a kényelem és az egyszerű karbantartás. Az alapanyagok választéka is széles: rengeteg féle kiváló minőségű olasz szemes kávé kapható a piacon.

További híreink

alkoholos kávé receptek
kávé-termelő-országok
munkahelyi kávézás
specalty kávé
kávézás története
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
legjobb kávéfőző otthonra
kávéfőző irodába
ipari kávégép bérlés
Környezetbarát kávézás
Tea vagy kávé
Minőségi kávé
Kávék koffeintartalma
professzionális kávégép
barista kávégép
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

magas minőségű szemeskávék
hatékony munkavégzés kávé után
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

este is fogyasztható kávé
Bauer Otto
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen